Rozwiązanie to kotlety z cukinii! Pyszne, smaczne, a przy tym dziecinnie proste w przygotowaniu. Usmaż je, a z pewnością pozytywnie zaskoczysz najbliższych!
To danie, które zachwyci nie tylko osoby na co dzień unikające mięsa. W kotletach wyraźnie dają się wyczuć w nich aromatyczny czosnek i zioła. Idealnie komponują się z delikatnymi sosami, ulubionymi kaszami lub ziemniakami.
Wykonanie kotletów z cukinii zaczynamy od starcia cukinii i sera na tarce – należy użyć oczek o średniej wielkości. Uwaga! Z powstałej cukiniowej masy warto odcisnąć nadmiar wody.
Następnie trzemy na tarce cebulę, ale na drobnych oczkach. Kolejne kroki to posiekanie koperku i połączenie wszystkich składników, w tym jajka, bułki tartej, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw. Masę należy porządnie wymieszać.
Z tak przygotowanej masy należy ręcznie formować małe kotleciki, a następnie umieścić na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Gdy kotlety się już zarumienią, warto przykryć patelnię na ok. 1 minutę i dobrze dosmażyć danie.
Last Updated on 23 sierpnia 2022 by admin