Obłędny smak, łatwość przygotowania i oszczędność czasu – przepis na idealny obiad.

Sprawdzony sposób na przemycenie warzyw w obiadowej porcji? Znudził cię widok mięsnych kawałków na talerzu?

Rozwiązanie to kotlety z cukinii! Pyszne, smaczne, a przy tym dziecinnie proste w przygotowaniu. Usmaż je, a z pewnością pozytywnie zaskoczysz najbliższych!

To danie, które zachwyci nie tylko osoby na co dzień unikające mięsa. W kotletach wyraźnie dają się wyczuć w nich aromatyczny czosnek i zioła. Idealnie komponują się z delikatnymi sosami, ulubionymi kaszami lub ziemniakami.

Do przygotowania kotletów z cukinii potrzeba:

  • 600 g cukinii
  • 70 g twardego sera
  • 70 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 100 ml oleju
  • sól i pieprz – opcjonalnie inne ulubione przyprawy

Wykonanie kotletów z cukinii zaczynamy od starcia cukinii i sera na tarce – należy użyć oczek o średniej wielkości. Uwaga! Z powstałej cukiniowej masy warto odcisnąć nadmiar wody.

Następnie trzemy na tarce cebulę, ale na drobnych oczkach. Kolejne kroki to posiekanie koperku i połączenie wszystkich składników, w tym jajka, bułki tartej, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw. Masę należy porządnie wymieszać.

Z tak przygotowanej masy należy ręcznie formować małe kotleciki, a następnie umieścić na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na średnim ogniu.

Gdy kotlety się już zarumienią, warto przykryć patelnię na ok. 1 minutę i dobrze dosmażyć danie.

Przed podaniem kotlety można umieścić na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Tak przygotowaną potrawę można już śmiało pałaszować. Smacznego!