Wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przysmak, który zachwyci całą rodzinę – chwyć za cukinię, jajka i ser i sprawdź, jak wyjątkowe danie możesz uzyskać.

Za chwilę pokażemy Ci bajecznie łatwy przepis, do którego wykorzystasz cukinię. Rozpływająca się w ustach rolada z dodatkiem sera to potrawa, którą zaskoczysz swoich bliskich podczas następnego obiadu.

Co najważniejsze, do przygotowania dania potrzebujesz jedynie kilku składników, które są niedrogie i znajdują się w każdym sklepie. Być może nie musisz nawet iść na zakupy, bo masz już je w swojej kuchni! Zapewne nie uwierzysz, że do przygotowania wyśmienitego i sycącego obiadu wystarczy tylko cukinia, sześć plasterków sera i kilka jajek!

Składniki:

  • 4 jajka;
  • cukinia;
  • 150 g sera w plastrach;
  • pieprz i sól (do smaku).

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Nie zapominamy o odciśnięciu nadmiaru soku, który nie jest nam potrzebny do dalszego gotowania (to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie nam trudniej usmażyć cukinię).

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju roślinnego, na którym krótko smażymy naszą cukinię.

Gdy zestawimy patelnię z ognia, przygotowujemy miskę, do której wbijamy jaja. Mieszamy je z przyprawami według uznania, a później przekładamy do środka podsmażoną chwilę wcześniej cukinię.

Całość dokładnie ze sobą łączymy i przekładamy z powrotem na patelnię.

Kolejnym krokiem jest usmażenie masy. Robimy to dokładnie w taki sam sposób, w jaki smażymy naleśniki. Przez kilka minut smażymy placek po jednej stronie, a po upływie tego czasu przekładamy go na drugą stronę, uważając przy tym, aby go nie złamać.

W czasie smażenia możemy użyć przykrywki, jednak nie jest to konieczne.

Kiedy masa jest już dobrze usmażona, zdejmujemy ją z ognia i przekładamy od razu na papier do pieczenia. Wykładamy na wierzchu kawałki żółtego sera, które pod wpływem ciepła szybko zaczną się topić.

Po rozłożeniu przygotowanej ilości sera zwijamy całość w rulon i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na talerze.

Mamy nadzieję, że przepis przypadnie do gustu wszystkim, którym zechcecie go zaserwować! Życzymy smacznego!