Co najważniejsze, do przygotowania dania potrzebujesz jedynie kilku składników, które są niedrogie i znajdują się w każdym sklepie. Być może nie musisz nawet iść na zakupy, bo masz już je w swojej kuchni! Zapewne nie uwierzysz, że do przygotowania wyśmienitego i sycącego obiadu wystarczy tylko cukinia, sześć plasterków sera i kilka jajek!
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Nie zapominamy o odciśnięciu nadmiaru soku, który nie jest nam potrzebny do dalszego gotowania (to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie nam trudniej usmażyć cukinię).
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju roślinnego, na którym krótko smażymy naszą cukinię.
Gdy zestawimy patelnię z ognia, przygotowujemy miskę, do której wbijamy jaja. Mieszamy je z przyprawami według uznania, a później przekładamy do środka podsmażoną chwilę wcześniej cukinię.
Całość dokładnie ze sobą łączymy i przekładamy z powrotem na patelnię.
Kolejnym krokiem jest usmażenie masy. Robimy to dokładnie w taki sam sposób, w jaki smażymy naleśniki. Przez kilka minut smażymy placek po jednej stronie, a po upływie tego czasu przekładamy go na drugą stronę, uważając przy tym, aby go nie złamać.
W czasie smażenia możemy użyć przykrywki, jednak nie jest to konieczne.
Kiedy masa jest już dobrze usmażona, zdejmujemy ją z ognia i przekładamy od razu na papier do pieczenia. Wykładamy na wierzchu kawałki żółtego sera, które pod wpływem ciepła szybko zaczną się topić.
Po rozłożeniu przygotowanej ilości sera zwijamy całość w rulon i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na talerze.
Last Updated on 18 lipca 2022 by admin