Ubij 4 całe jajka z cukrem pudrem, następnie dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na wyższą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Budyń ugotować: 1 litr mleka, 3 budynie waniliowe, 5 łyżek cukru.
Na ciasto wylewamy jeszcze gorący budyń. Wyrównujemy szpatułką i dopiero teraz pieczemy wszystko ok. 20-25 minut w 180°C. Krem: Krem wyłożyć na upieczone, lekko przestudzone ciasto. 2 kwaśne śmietany zmieszane z 2 cukrami waniliowymi i bitą śmietaną w proszku (można pominąć bitą śmietanę, jeśli jej nie masz).
Posypać obficie cynamonem i podawać. Uwaga, ciastko można też zrobić tak, że tylko 1/2 budyniu ułożymy na nieupieczonym cieście, a resztę po upieczeniu (można też ubić na nim kostkę masła), wówczas warstwa budyniowa będzie się ładnie wyróżniać na ciastku . 🙂
Last Updated on 19 kwietnia 2023 by admin