Cudowny deser w 5 minut 馃崑, bez piekarnika. Niesamowicie pyszne. Cytrynowe tiramisu 馃ぉ
995
Ten orze藕wiaj膮cy deser cytrynowy z biszkoptami jest 艂atwy do przygotowania i doskonale nadaje si臋 na ka偶d膮 okazj臋. Delikatny krem cytrynowy w po艂膮czeniu z biszkoptami i bit膮 艣mietan膮 tworzy harmonijn膮 i niezwykle smaczn膮 ca艂o艣膰.
Sk艂adniki:
Na krem cytrynowy:
50 g cukru
35 g skrobi kukurydzianej
1 偶贸艂tko
100 ml soku z cytryny
250 ml wody
Na syrop cytrynowy:
80 g cukru
250 ml wody
80 ml soku z cytryny
Do dekoracji i warstw:
500 ml s艂odzonej 艣mietanki do ubijania
200 g biszkopt贸w
Li艣cie mi臋ty do dekoracji
Spos贸b przygotowania:
Przygotowanie kremu cytrynowego:
W garnku wymieszaj 50 g cukru i 35 g skrobi kukurydzianej.
Dodaj 1 偶贸艂tko i 100 ml soku z cytryny, a nast臋pnie wlej 250 ml wody.
Gotuj na kuchence na 艣rednim ogniu, ci膮gle mieszaj膮c, a偶 masa zg臋stnieje i stanie si臋 kremowa.
Odstaw krem do ostygni臋cia.
Przygotowanie syropu cytrynowego:
W garnku wymieszaj 80 g cukru z 250 ml wody i 80 ml soku z cytryny.
Podgrzewaj na 艣rednim ogniu, a偶 cukier ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci.
Pozostaw syrop do ostygni臋cia.
Przygotowanie bitej 艣mietany:
Ubij 500 ml s艂odzonej 艣mietany do ubijania, a偶 uzyskasz sztywne szczyty.
Uk艂adanie warstw:
W du偶ym naczyniu lub kilku mniejszych szklankach zacznij od na艂o偶enia po艂owy kremu cytrynowego na dno.
Zanurz biszkopty w syropie cytrynowym i u艂贸偶 je na warstwie kremu.
Na艂贸偶 po艂ow臋 bitej 艣mietany na biszkopty.
Dodaj drug膮 po艂ow臋 kremu cytrynowego na warstw臋 bitej 艣mietany.
Powt贸rz warstw臋 z zanurzonymi biszkoptami i pozosta艂膮 bit膮 艣mietan膮.
Ch艂odzenie:
Wstaw deser do lod贸wki na co najmniej 2 godziny, aby smaki si臋 przegryz艂y, a warstwy st臋偶a艂y.
Dekoracja:
Przed podaniem udekoruj deser li艣膰mi mi臋ty.
Smacznego! Ciesz si臋 orze藕wiaj膮cym, cytrynowym deserem, kt贸ry z pewno艣ci膮 zachwyci ca艂膮 rodzin臋 i go艣ci.