Z całą pewnością podejmowałaś już próby wykonania tego.
Wśród znanych mi przepisów na ten deser znajduje się kilka, jednak ciągle powracam do jednego, wyjątkowego – do przepisu na metrowiec, który uważamy z mamą za najlepszy.
Oto składniki:
Na ciasto potrzebujesz:
4 jajka
260 g cukru pudru
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
260 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
kakao, ilość wedle uznania
A na krem waniliowy:
1/2 l mleka
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g masła
oraz polewa czekoladowa i kremowy poncz, składający się z:
200 g masła
150 g cukru pudru
350 ml mleka
1 opakowanie puddingu z ponczem
Instrukcje przygotowania:
Rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie żółtka ubijamy z cukrem pudrem, stopniowo wlewając olej i ciepłą wodę, aż powstanie piana. Białka ubijamy na sztywno.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, a potem delikatnie łączymy z pianą z żółtek. Dodajemy mąkę, mieszamy lekko. Następnie dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy.
Rozdzielamy ciasta do dwóch form, wcześniej wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciasta studzimy, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
Przygotowujemy gęsty budyń z mleka, cukru i wanilii, zostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo budyń, ubijając do uzyskania gładkiej masy. Można także przygotować krem ponczowy, postępując podobnie jak przy kremie waniliowym.
Z użyciem przygotowanego kremu łączymy na przemian jasne i ciemne plasterki ciasta. Można również zostawić trochę kremu na wierzch i boki ciasta.
Po schłodzeniu w lodówce przez godzinę, polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą. Do krojenia używamy ostrza zanurzonego w gorącej wodzie, cięcie wykonujemy skośnie, by kawałki prezentowały się estetycznie.