Przepis, który odmieni Twoje święta: metrowiec mojej mamy, niezbędnik wielkanocnego stołu, odkryj, dlaczego.

Z całą pewnością podejmowałaś już próby wykonania tego.

Wśród znanych mi przepisów na ten deser znajduje się kilka, jednak ciągle powracam do jednego, wyjątkowego – do przepisu na metrowiec, który uważamy z mamą za najlepszy.

Oto składniki:

Na ciasto potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 260 g cukru pudru
  • 10 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 260 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • kakao, ilość wedle uznania

A na krem waniliowy:

  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • oraz polewa czekoladowa i kremowy poncz, składający się z:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 350 ml mleka
  • 1 opakowanie puddingu z ponczem

Instrukcje przygotowania:

  1. Rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie żółtka ubijamy z cukrem pudrem, stopniowo wlewając olej i ciepłą wodę, aż powstanie piana. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, a potem delikatnie łączymy z pianą z żółtek. Dodajemy mąkę, mieszamy lekko. Następnie dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy.
  3. Rozdzielamy ciasta do dwóch form, wcześniej wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciasta studzimy, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
  4. Przygotowujemy gęsty budyń z mleka, cukru i wanilii, zostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo budyń, ubijając do uzyskania gładkiej masy. Można także przygotować krem ponczowy, postępując podobnie jak przy kremie waniliowym.
  5. Z użyciem przygotowanego kremu łączymy na przemian jasne i ciemne plasterki ciasta. Można również zostawić trochę kremu na wierzch i boki ciasta.
  6. Po schłodzeniu w lodówce przez godzinę, polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą. Do krojenia używamy ostrza zanurzonego w gorącej wodzie, cięcie wykonujemy skośnie, by kawałki prezentowały się estetycznie.

Smacznego życzymy!