Czekoladowe ciasto cioci – Smak nie do opisania. Robię prawie w każdy weekend

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, to musisz wypróbować to smaczne ciasto z polewą.

Składniki na ciasto:

  • 6 łyżek mleka
  • 6 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 6 łyżek oleju

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki mleka
  • 100 g czekolady

Składniki na masę:

  • 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%
  • 300 g mascarpone
  • skórka z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Na początku ubij jajka z cukrem. Dodaj mleko, olej, mąkę oraz rodzynki. Wymieszaj ciasto. Przelej je na blachę posypaną mąką. Ciasto piecz przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni.

Gdy ciasto będzie stygło możesz zająć się przygotowaniem masy. W tym celu rozgnieć mascarpone, dodaj cukier oraz śmietanę, a na koniec startą skórkę z cytryny i masło w pokojowej temperaturze.

Do smaku można dodać kilka kropli waniliowego lub migdałowego aromatu, o ile oczywiście masz na to ochotę. Posmaruj ciasto kremem.

Została Ci już tylko do przygotowania polewa. Rozpuść czekoladę, dolej mleko i wymieszaj. Polej ciasto i włóż je do lodówki. Pozostaw je na co najmniej 2-3 godziny, aby masa i polewa zastygła. Smacznego!