Z pewnością niejednokrotnie rzuciło Ci się w oczy eleganckie ciasto w restauracji, które wyglądało jak przezroczysta tafla. Tak niesamowity i oryginalny efekt stworzy polewa „czekoladowe lustro”. Oto składniki, których będziesz potrzebować do jej stworzenia:
Do małej miseczki wlej ok. 40 ml wody. Wsyp do niej żelatynę, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie wstaw garnuszek na kuchenkę i zagotuj mieszaninę – gdy zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia maksymalnie po 2 minutach. Do garnka wsyp pozostałą żelatynę i mleko skondensowane.
Czekoladę pokrój lub pokrusz na małe kawałki. Całość dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj, aż czekolada rozpuści się i połączy z pozostałymi składnikami w jednolitą masę. Polewę przelej przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Ciasto ustaw na kratce, a pod nią umieść pojemnik, do którego spłynie nadmiar Twojej polewy. Mieszaninę wylewaj na ciasto powoli, okrężnym ruchem od środka do zewnątrz – w ten sposób polewa zostanie rozprowadzona równomiernie po placku. Ciesz się niesamowitym wyglądem Twojego deseru. Smacznego!
Last Updated on 2 września 2020 by admin