”Czekoladowe lustro” – polewa na ciasto nie z tej ziemi. Twoje wypieki nabiorą niesamowitego wyglądu

Oto przepis dla prawdziwych miłośników kuchni! Dzięki temu przepisowi, Twoje desery już nigdy nie będą nudne – nabiorą charakteru i pięknego wyglądu, który zachęci wszystkich łasuchów. „Czekoladowe lustro” to polewa, która zmieni wygląd każdego ciasta. Poznaj prosty i szybki przepis na tę polewę!

Z pewnością niejednokrotnie rzuciło Ci się w oczy eleganckie ciasto w restauracji, które wyglądało jak przezroczysta tafla. Tak niesamowity i oryginalny efekt stworzy polewa „czekoladowe lustro”. Oto składniki, których będziesz potrzebować do jej stworzenia:

  • 170 g cukru,
  • 200 g mleczka skondensowanego,
  • 160 g miodu,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 100 ml wody,
  • 170 g mlecznej czekolady

Przygotowanie – krok po kroku:

Do małej miseczki wlej ok. 40 ml wody. Wsyp do niej żelatynę, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie wstaw garnuszek na kuchenkę i zagotuj mieszaninę – gdy zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia maksymalnie po 2 minutach. Do garnka wsyp pozostałą żelatynę i mleko skondensowane.

Czekoladę pokrój lub pokrusz na małe kawałki. Całość dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj, aż czekolada rozpuści się i połączy z pozostałymi składnikami w jednolitą masę. Polewę przelej przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Ciasto ustaw na kratce, a pod nią umieść pojemnik, do którego spłynie nadmiar Twojej polewy. Mieszaninę wylewaj na ciasto powoli, okrężnym ruchem od środka do zewnątrz – w ten sposób polewa zostanie rozprowadzona równomiernie po placku. Ciesz się niesamowitym wyglądem Twojego deseru. Smacznego!