Po艂膮cz mleko skondensowane i kakao 馃槏 Zaskocz wszystkich. Domowy deser bez pieczenia

Przepis na Pyszny Deser Czekoladowy

Sk艂adniki:

Krem Czekoladowy:

  • 120 g skondensowanego mleka
  • 3 偶贸艂tka
  • 300 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 200 ml 艣mietanki do ubijania

Warstwa Czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 30 g mas艂a
  • 2 偶贸艂tka
  • 30 g cukru

Dodatki:

  • 2 bia艂ka jaj
  • 100 g sera ricotta
  • 30 g cukru pudru
  • 200 ml 艣mietanki do ubijania

Spos贸b Przygotowania:

W misce wymieszaj skondensowane mleko i 偶贸艂tka. W rondlu podgrzej mleko i kakao, gotuj膮c na ma艂ym ogniu i ci膮gle mieszaj膮c, a偶 masa zg臋stnieje. Odstaw do ostygni臋cia. Stopniowo dodawaj ubijan膮 艣mietank臋 do ostudzonego kremu, delikatnie mieszaj膮c. W艂贸偶 do zamra偶arki na 2 godziny.

W k膮pieli wodnej rozpu艣膰 gorzk膮 i mleczn膮 czekolad臋 razem z mas艂em. Pozostaw do lekkiego ostygni臋cia. W misce wymieszaj 偶贸艂tka z cukrem, a偶 masa b臋dzie g艂adka. Stopniowo dodawaj do masy rozpuszczon膮 czekolad臋, ci膮gle mieszaj膮c. Ubij bia艂ka jaj na sztywn膮 pian臋 i stopniowo dodawaj do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj膮c.

W misce wymieszaj ser ricotta z cukrem pudrem. Ubij 艣mietank臋 do ubijania, a nast臋pnie stopniowo dodawaj do niej mas臋 czekoladow膮, delikatnie mieszaj膮c. Na dnie naczynia rozprowad藕 warstw臋 kremu czekoladowego, a nast臋pnie warstw臋 czekoladow膮 z dodatkami. Powtarzaj, a偶 wykorzystasz wszystkie sk艂adniki. W艂贸偶 deser do lod贸wki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze si臋 sch艂odzi艂 i st臋偶a艂.

Tw贸j deser czekoladowy jest gotowy do podania! To doskona艂a uczta, kt贸ra z pewno艣ci膮 zaskoczy Twoje kubki smakowe. Smacznego! Je艣li przepis Ci si臋 spodoba艂, napisz kilka s艂贸w w komentarzach.