Znikną ze stołu w mgnieniu oka: Ślimaki czosnkowe z przepisu mojej babci.

Doskonałe bułeczki czosnkowe, które szybko przyrządzisz i z pewnością ucieszysz nimi całą rodzinę.

Miękkie ciasto, pyszny aromat to ich ogromne atuty tych niesamowitych wypieków. Doskonałe na śniadanie, kolacje lub jako przystawka do mięs czy grilla.

Potrzebujesz:

  • Mąka – 500 g
  • Mleko – 250 ml
  • Drożdże – 40 g
  • Sól  -do smaku
  • Olej – 100 ml

Dodatkowo:

  • Masło – 100 g
  • Twaróg – 100 g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Pietruszka – do smaku
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na ciasto, odstaw je w ciepłe miejsce. Masło wymieszaj z twarogiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i ewentualnie pietruszką. Z ciasta urywaj mniejsze kawałki, rozwałkuj je w owal.

Posmaruj ciasto masą czosnkową i zwiń wzdłuż dłuższego boku.

Przetnij je wzdłuż po środku i przekręć obie części. Następnie uformuj bułeczki w kształt ślimaka.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około 15 minut. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i upiecz.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut w zależności od mocy piekarnika.

Życzę smacznego!