Czosnek jest znany z wielu swoich właściwości prozdrowotnych. Jak zatem przygotować dobry syrop z czosnku. Przepis.

  • pół szklanki wody;
  • pół szklanki miodu;
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego;
  • główka czosnku.

Jak przygotować?

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie do naczynia wlewamy pozostałe składniki, wkładamy czosnek, mieszamy i odstawiamy w zamkniętym słoiku. Czekamy przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy syrop. Jest już gotowy do spożycia. Przechowujemy go w chłodnym miejscu, do którego nie dociera światło słoneczne.

Wykorzystanie syropu

Zalecamy stosowanie podanych dawek syropu:

  • w celach profilaktycznych: 5 kropel na dzień;
  • w przypadku choroby: łyżka syropu co dwie godziny, spożywać do całkowitego wyzdrowienia.

Korzyści, jakie niesie syrop czosnkowy