Jest zawsze dodatkiem do ziemniaków, kasz, ryżu, makaronu, klusek, kopytek oraz surówek, sałatek, warzyw na parze, z dodatkiem sosów.
W zależności od wierzeń religijnych krajów i dostępu do owych mięs, powstają regionalne potrawy, które różnią się od innych kuchni sposobem ich przyrządzenia i dostępnymi, tradycyjnymi przyprawami i warzywami.
Sztuka przyrządzania mięsa polega na doborze właściwego mięsa (ważne, aby nie było stare i żylaste) , włożenia jego w marynatę lub obtoczenia w panierce.
Takim sposobem nasączymy je dobrze przyprawami i sprawimy, że będzie chrupiące i miękkie. Mięso jest również przetwarzane na wędliny, konserwy, które konsumujemy na śniadanie lub kolację oprócz nabiału, dżemu czy jajek. Jest bardzo wartościowym posiłkiem, którym zapełniamy żołądek na dłuższy czas, i nie odczuwamy dłużej głodu.
Zawiera bowiem białka, węglowodany, tłuszcze, inne substancje niebiałkowe i wodę, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Last Updated on 11 listopada 2019 by admin