Dania mięsne – gotowane, pieczone, peklowane, wędzone, smażone, duszone

Mięso w każdej kulturze i sztuce kulinarnej jest podstawą głównego dania, bez względu na to, czy to będzie mięso gotowane, pieczone, peklowane, wędzone, smażone czy duszone (wołowe, drobiowe, rybie, wieprzowe, cielęce, dziczyzna, baranina, kozina).

Jest zawsze dodatkiem do ziemniaków, kasz, ryżu, makaronu, klusek, kopytek oraz surówek, sałatek, warzyw na parze, z dodatkiem sosów.

W zależności od wierzeń religijnych krajów i dostępu do owych mięs, powstają regionalne potrawy, które różnią się od innych kuchni sposobem ich przyrządzenia i dostępnymi, tradycyjnymi przyprawami i warzywami.

Sztuka przyrządzania mięsa polega na doborze właściwego mięsa (ważne, aby nie było stare i żylaste) , włożenia jego w marynatę lub obtoczenia w panierce.

Grilled beef steak and roasted vegetables on dark wooden table background, top view. Juicy meat dish with sauce, rosemary, peppers and cutlery in fry pan. Restaurant food

Takim sposobem nasączymy je dobrze przyprawami i sprawimy, że będzie chrupiące i miękkie. Mięso jest również przetwarzane na wędliny, konserwy, które konsumujemy na śniadanie lub kolację oprócz nabiału, dżemu czy jajek. Jest bardzo wartościowym posiłkiem, którym zapełniamy żołądek na dłuższy czas, i nie odczuwamy dłużej głodu.

Zawiera bowiem białka, węglowodany, tłuszcze, inne substancje niebiałkowe i wodę, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wyrzekanie się jego jest sprawą indywidualną, ale zdrowiej jest je jeść choćby małą ilość ze względu na nasze zdrowie.