Dania rybne

Ryby tak samo jak mięso wołowe, drobiowe czy wieprzowe, jest niezbędnym elementem urozmaicenia naszego domowego menu.

Są poławiane przez rybaków, którzy spożywają je zaraz po złapaniu lub oddają je do producenta w celu przetworzenia ich m.in. na paprykarz, filety, sałatki, konserwy rybne, rolmopsy. Innym elementem, wykorzystywanym do konsumpcji z połowu ryb jest kawior, którym delektuje się cały świat.

W sklepach i marketach możemy kupić ryby wędzone, mrożone, żywe szczególnie w okresie wigilijnym, świeże, marynowane.

Wytworami pobocznymi przetwórstwa rybiego są mączki rybne (np. wykorzystywane do produkcji karmy dla zwierząt) , oleje lecznicze (m.in. tran np. w formie kapsułki) i techniczne. Potrawy jakie przyrządzamy z ryb są bardzo rozmaite, wykorzystujemy do ich przyrządzenia wielu przypraw np. pieprzu cytrynowego, soli, pieprzu czarnego.

Homemade soup of river fish in the bowl on the table

Najpopularniejszymi potrawami przygotowanymi w Polsce jest: ryba po grecku, śledzie w cebulce i oleju, ryba w sosie śmietankowym, sushi (przepis na potrawę zasięgnięty z kuchni japońskiej) , rolmopsy, kotlety rybne, filety w panierce, pasty np. z makreli z dodatkiem jajka i koperku, pstrąg w migdałach, rybie sznycle, smażona ryba z warzywami np. brokułami.

Mięso rybie dostarcza naszemu organizmowi: białek, fosforu, witamin z grupy B (PP) , A i D.