Jedząc tak dzień i noc, nie jestem na żadnej diecie, ale od wakacji schudłam już 3 kg.

Przepis na najsmaczniejsze pieczone warzywa w domu. Prosty, smaczny i zdrowy – od razu Cię oczaruje.

Zmiana ryżu i ziemniaków na tę wspaniałą przystawkę to świetny sposób na rozpoczęcie odchudzania i odkrycie nowych smaków. Rezultaty będą zachwycające!

Składniki użyte do przygotowania:

  • 1/2 białej kapusty
  • 2 cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 słodka papryka
  • 30-50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy
  • 1 ząbek czosnku

Na sos: 

  • 4-5 łyżek białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • musztarda
  • 1 ogórek kiszony
  • koperek

Przygotowanie:

Obierz cukinię skrobakiem i odetnij końce. Włóż do miski. Posiekaj drobno kapustę i dodaj.

Dokładne obierz marchewki i odetnij końcówki.

Następnie ziemniaki również trzeba obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię posiekać w kostkę i umieścić w osobnej misce.

Pokrojoną w plastry paprykę, z której usunięto nasiona i łodygi, należy przygotować na kolejnej miseczce.

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i starty czosnek.

Stopniowo umieszczaj warzywa w torbie do pieczenia, wlewając przygotowaną mieszankę olejów.

Torebkę dokładnie wymieszaj, zamknij i wykonywując kilka małych otworów za pomocą szpikulca, umieść ją na blasze do pieczenia.

Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.

Na osobnej misce wymieszaj śmietanę, musztardę, posiekany koperek i drobno pokrojony ogórek.

Podawać w towarzystwie łagodnego sosu z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!