Pyszne połączenie ziemniaków i klusek w jednym daniu. Raz spróbujesz, a nie pożałujesz.

Gospodarność – dawna polska nazwa, stanowiąca podwaliny dzisiejszej filozofii zero waste, czyli dosłownie „zero marnowania”.

Filozofia, która ma na świecie wielu wyznawców. Najczęściej spotkamy się z nią w gastronomii. Chodzi o wykorzystanie resztek zalegających w lodówce w kolejnym daniu. Przykładem niedrogiego, szybkiego w przygotowaniu i pysznego dania jest połączenie ziemniaków, (które np. zostały z obiadu) z kluskami a’la knedle i okraszone dodatkami. Czas przygotowania ok. 30 minut

Składniki dla 4 osób:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki stołowe zimnej wody,
  • 2 całe jajka (w temperaturze pokojowej),
  • sól do smaku.

Dodatki:

  • 200 g wędzonego boczku (opcjonalnie),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka stołowa oleju,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • pieprz do smaku.

Wykonanie: 

Pół kilo ziemniaków obierz wrzuć do garnka, zalej zimną wodą – tak aby je przykryła, dodaj trzy szczypty soli i gotuj do miękkości. W międzyczasie przygotuj ciasto na knedle, w tym celu wymieszaj 100 g mąki ziemniaczanej ze 100 g mąki pszennej.

Następnie 2 całe jajka wymieszaj z 4 łyżkami stołowymi zimnej wody, wlej do mąki i dodaj szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników, a następnie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie, ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

W kolejnym kroku zajmiemy się dodatkami do dania. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, w międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i przyprawiamy pieprzem. Smażymy przez kilka minut, do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie pokrojony w drobną kostkę boczek wrzucamy na patelnię do cebuli i smażymy, aż się zrumieni.

W końcowym kroku mieszamy ziemniaki z kluskami i okraszamy je boczkiem z cebulką. Na sam koniec siekamy drobno surową kapustę kiszoną i posypujemy ją danie.  Życzymy smacznego!