Deser czekoladowy w 5 minut: Wszyscy szukają tego przepisu bez pieczenia i bez żelatyny.
Każdy, nawet nie mający umiejętności gotowania, powinien wypróbować ten prosty i szybki przepis w domu.
Niesamowity deser czekoladowo-biszkoptowy i pyszne ciasteczka czekoladowe, które urozmaicą świąteczne posiłki. Łatwy i szybki przepis na czekoladowy przysmak.
Przepis nr 1
Składniki:
- 500 g ciastek
- 90 g orzechów włoskich
- 250 ml mleka
- 120 g granulowanego cukru
- 2 g cukru waniliowego
- 60 g kakao
- 150 g masła
Na polewę:
- 140 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciastka połamać do głębokiej miski. Orzechy włoskie posiekaj na twardą powierzchnię i dodaj do miski. Wlać mleko do rondla na kuchence. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką. Dodaj kakao. Mieszaj podczas gotowania. Następnie dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Do miski z ciasteczkami wlać masę czekoladową i wymieszać. Na papierze do pieczenia rozsmaruj masę czekoladową i zwiń. Roladę włóż do lodówki na 6 godzin. Czekoladę posiekaj na twardej macie. Wrzucamy do garnka, roztapiamy na małym ogniu i wlewamy do mniejszej miski. Ostudzone ciasteczka zanurzamy do połowy w roztopionej czekoladzie. Możemy podawać.
Przepis nr 2
Składniki:
- 60 g masła
- 100 g granulowanego cukru
- 1 jajko
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 6 g proszku do pieczenia
- 20 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do miski dodaj zmiękczone masło. Posypać cukrem i dobrze wymieszać widelcem. Następnie ubić masło mikserem. Dodać jajko i ubić. Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zmielić w blenderze, wlać do masy kakaowej i wymieszać łyżką. Następnie dodać masę maślaną i wymieszać szpatułką.
Zagnieść ciasto ręcznie. Przykryj miskę folią i odstaw, aby odpoczęła. Blachę do pieczenia smarujemy miękkim masłem i posypujemy mąką. Z ciasta uformuj kulki i ułóż je na blasze do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka rozgniatamy łyżką i na wierzch za pomocą torebki nakładamy roztopioną czekoladę. Udekoruj wierzch orzechami laskowymi i podawaj.