Prosty deser z musem czekoladowym. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz
Prosty deser z musem czekoladowym – procedura przygotowania
Czekolada jest bardzo popularna w deserach. Zwłaszcza jeśli może pomóc w stworzeniu bardzo miękkiej, a także bardzo elastycznej konsystencji. Taki właśnie jest ten deser na bazie musu czekoladowego. Przedstawiona jest tutaj w dwóch wariantach, gdyż deser składa się z ciemnej piany, ale też białej.
Podstawa
- mielone migdały – 6 łyżek
- cukier puder – 3 łyżki
- kakao – 3 łyżki
- białka jaj – 4 szt
- sól – 1 szczypta
Biała czekolada
- śmietana do ubijania – 250 ml
- biała czekolada – 200 gr
- żelatyna – 1 szt
Gorzka czekolada
- śmietana do ubijania – 250 ml
- ciemna czekolada – 200 gr
- żelatyna – 1 szt
Pianka orzechowa
- śmietana do ubijania – 250 ml
- czekolada – 100 gr
- masło orzechowe – 1 łyżka
- żelatyna – 1 szt
Przygotowanie
Podstawą przepisu jest ciasto. To jest tworzone bardzo prosto. Po prostu umieść wszystkie składniki w blenderze i pozwól temu pomocnikowi kuchennemu wykonać swoją pracę. Powinno się zdarzyć, że ciasto zostanie dokładnie rozgniecione do uzyskania gładkiej formy. Następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Optymalny czas pieczenia ciasta to 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, czas na przygotowanie poszczególnych pianek. Pierwszym krokiem jest namoczenie żelatyny w wodzie, dokładnie według instrukcji. Następnie śmietankę zabiera się do ubijania i za pomocą miksera ubija na sztywną i kremową bitą śmietanę.
Gdy bita śmietana będzie gotowa, wymieszaj pozostałe składniki. Czyli gorzka czekolada, biała czekolada i czekolada z masłem orzechowym. Zaleca się najpierw pokroić czekoladki na mniejsze kawałki i stopić je w kąpieli wodnej przed zmieszaniem. Następnie ostrożnie miesza się je z bitą śmietaną i dodaje się również żelatynę, aby zapewnić twardszą konsystencję.
W końcu pozostaje tylko ukończenie tego deseru, który jest bardzo prosty. Podstawową warstwą jest oczywiście ciasto. Następnie nakłada się na to poszczególne warstwy pianki. Nie ma znaczenia w jakiej kolejności. Gdy ciasto nabierze pożądanego wyglądu, można je posypać startą czekoladą.