Deser z Waflami i Kremem Kakaowym – Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Przepis na Deser z Waflami i Kremem Kakaowym

Składniki:

  • 350 g wafli
  • 500 ml mleka
  • 120 ml śmietany do ubijania
  • 50 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g gorzkiego kakao

Sposób Przygotowania:

W rondlu wymieszaj mleko, cukier, skrobię kukurydzianą i kakao. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po uzyskaniu gładkiego kremu, zdejmij z ognia. Podgrzej 120 ml śmietany do ubijania do wrzenia, a następnie powoli wlej ją do kremu, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.

Na dnie formy ułóż warstwę wafli. Wylej część gorącego kremu na wafle, równomiernie rozprowadzając. Kontynuuj nakładanie na przemian warstw wafli i kremu, kończąc na warstwie kremu. Pozostaw deser do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby masa stężała i wafle zmiękły.

Jeśli wolisz, aby wafle były bardziej miękkie, przed ułożeniem ich w formie, namocz je w syropie kawowym lub mleku. Twój deser z waflami i kremem kakaowym jest gotowy do podania! Optymalny smak uzyskasz po odpowiednim schłodzeniu w lodówce. Smacznego!