Jeśli jesteś na diecie, to ta sałatka świetnie się sprawdzi, ponieważ ma niewiele kalorii. Jest to perfekcyjna propozycja na kolację lub lekki obiad. Kolejny atut tej sałatki to możliwość jedzenia jej zimą. Przyrządź ją dzisiaj, a w zimie wciąż będzie świeża i aromatyczna.
Umyj ogórki, dobrym pomysłem będzie moczenie ich przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie pokrój ogórki w plasterki. Kolejny krok to obranie i umycie cebuli. Cebulę również kroimy w plasterki. Wrzuć ogórki oraz cebulę do dużej miski. Wszystko posyp solą i odstaw na 30 minut, żeby się „przegryzło”.
Umyj koperek (jeśli postanowiłeś go dodać) i drobno posiekaj. Do dużego garnka dodaj ocet, cukier (lub ksylitol) oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Następnym krokiem będzie dodanie do garnka warzyw oraz dokładnie wymieszanie. Postaw naczynie na niewielkim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje, mieszając od czasu do czasu.
Gdy ogórki lekko się zarumienią, zdejmij sałatkę z ognia i włóż do dokładnie umytych słoików. Słoik wypełnij w całości tak, aby marynata przykrywała ogórki. Dobrze zakręć słoik postaw wieczkiem do dołu, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia.
Last Updated on 17 sierpnia 2021 by admin