Zapomnij o drogich potrawach, zwykła marchewka wystarczy. Oto kilka najlepszych przepisów na pyszne dietetyczne potrawy.

To, że marchew ma korzystny wpływ na nasz wzrok wie praktycznie każdy.  Ale ma ona też wiele innych pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia.

Zawiera wiele witamin, które pomogą Ci nabrać formy. Jeśli nie lubisz jeść surowej marchwi, przygotuj z niej np. świeży sok. Zawiera ona witaminy A, B, C, D, E, H i K, potas, magnez, cynk, żelazo, sód, fosfor, błonnik, wapń, białka, węglowodany, krzem, siarkę i beta-karoten.

Wpływ na utratę wagi

Marchew to kolejny skuteczny warzywny „pomocnik” w walce z tłuszczem. Marchew ma niską kaloryczność i jednocześnie wyższą wartość odżywczą, czyli zawiera więcej zdrowych substancji. Należy zwracać uwagę na codzienne spożywanie marchwi, nie tylko podczas odchudzania, ale powinna ona również być częścią codziennej diety.

Najlepsze przepisy z marchewką

Marchewka z cukinią i jogurtem

Potrzebujesz:

  • 300 g marchewki
  • 300 g cukinii
  • 2 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu
  • Gałązka tymianku – lub suszony tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta pieprzu
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Oczyść marchewki i pokrój w kółka. Cukinie również pokrój. Jogurt wymieszaj z tymiankiem, czosnkiem i wszystkimi innymi składnikami oprócz oleju.

Przygotuj blachę do pieczenia lekko posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszaj marchewki i cukinię z jogurtem.

Piecz w temperaturze 200 stopni, około 35 minut. W międzyczasie po około 15 minutach zamieszaj.

Marchewka na czosnku

Potrzebujesz:

  • 1 kg marchwi
  • 2 mniejsze główki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 8 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Marchew oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z olejem, do którego wcześniej należy dodać oregano, sól i bazylię. Obierz czosnek i podziel na ząbki, Wymieszaj z marchwią, wymieszaj i wyłóż na blaszce do pieczenia.

Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 minut. Następnie zdejmij folię i pozwól marchewce się zarumienić.

Pieczona marchewka z papryką

Potrzebujesz:

  • 600 g marchewki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • Drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Marchewkę oczyść, umyj, a jeśli jest gruba, możesz ją przekroić na pół lub na ćwiartki. Olej wymieszaj z solą, papryką i rozgniecionym czosnkiem. Dobrze wymieszaj marchewki z przyprawionym olejem i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdejmij folię około 10 minut przed końcem pieczenia. Posyp marchew posiekaną pietruszką i gotowe!