Ugotuj 2 garście tych świeżych liści, dzięki temu powstała maść, dla całej rodziny jest to skarb zdrowotny

  • 50 gram świeżych liści babki lancetowatej
  • 100 gram słoniny lub masła 80% tłuszczu 

Liście zbiera się od maja do sierpnia. Przed przygotowaniem maści należy je dobrze umyć i wysuszyć na czystym ręczniku/szmatce. Masło lub słoninę rozpuszczamy i dodajemy do niej delikatnie posiekaną babkę.  Tłuszcz z babką gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszamy. 

Gdy całość się już dobrze połączy odstawiamy garnek na około 12 godzin. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie podgrzewamy składniki i przeciskamy przez gazę do słoików z ciemnego szkła. Maść należy przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Tak przygotowaną maść ma prozdrowotne działanie. Ma właściwości antyseptyczne, lecznicze i zmiękczające. Dla uzyskania efektów należy nakładać ją na konkretny obszar 3-4 razy dziennie. 

Babka lancetowata ma także inne właściwości lecznicze. Nie bez powodu używa się jej od setek lat jako naturalne lekarstwo. Innymi właściwościami tej rośliny są: