Domowa naturalna Nutella bez chemii: Lepsza od sklepowej – prosty przepis, który uzależnia.

Mąkę, cukier i kakao połącz w jednym naczyniu. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby nie pojawiły się grudki.

Naczynie postaw na małym ogniu i mieszając, doprowadź do wrzenia. Obrane orzechy upraż na suchej patelni. Tak przygotowane zmiel blenderem lub ewentualnie młynkiem do kawy.

Następnie dodaj orzechy do powstałej wcześniej mieszaniny. Całość gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję śmietany.

Pastę odstaw w chłodnym miejscu, by ostygła. Kiedy będzie już schłodzona, przełóż ją do słoiczka. Zakręć szczelnie pokrywkę. Nutellę należy przechowywać w lodówce.

Taki domowy wyrób jest pozbawiony niepotrzebnych barwników, konserwantów, glicydolu a także oleju palmowego, które wykazują działanie rakotwórcze i są bardzo szkodliwe dla zdrowia. 

Jak widzisz słodycze, jeśli wykonane w zaciszu własnego domu, mogą być nie tylko smaczne ale także zdrowe. Nasza nutella świetnie nada się do kanapek na pierwsze czy drugie śniadanie do szkoły dla dzieci.

Na pewno jeśli poczęstują taką przekąską swych szkolnych przyjaciół, nie będziesz się mogł opędzić od próśb o przepisy! Rozdawaj je śmiało i na zdrowie!

Czytaj dalej