Przypominam sobie smak tego chleba z dzieciństwa…. Jest idealny jako dodatek do dań głównych, a także jako podstawa do pysznych kanapek. Czas zacząć piec domowy chleb!
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, dodaj margarynę, mleko i wodę. Zagnieć ciasto. Umieść gotowe ciasto w misce, lekko nasmarowanej olejem roślinnym, przykryj folią i przechowuj w ciepłym miejscu przez 30 minut.
Po 30 minutach ponownie wyrabiaj chwilę ciasto. Ponownie przykryj miskę folią i przechowuj w ciepłym, miejscu przez kolejną godzinę.
Z ciasta zacznij tworzyć bochenek. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i zwiń je w warstwę o grubości około 0,5 cm. Uformuj ciasto w rolkę.
Uformowany w ten sposób bochenek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut. Za pomocą ostrego noża utwórz charakterystyczne ukośne nacięcia na powierzchni bochenka. Nasmaruj jego powierzchnię żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Piecz bochenek przez 30 minut.
Last Updated on 15 lutego 2023 by admin