Domowe ciasto cytrynowe z przepisu mojej babci – ciasto ze sklepu to już historia. Przepis, który warto mieć zawsze pod ręką

Delikatne, nieperfumowane ciasto cytrynowe. Rozpływające się w ustach delikatne ciasto o świeżym aromacie i słodko-kwaśnym smaku.

Łatwe i niedrogie w wykonaniu, nadające się na każdą okazję. Przepis, który warto mieć zawsze pod ręką!

Potrzebne składniki (w temperaturze pokojowej):

  • jaja – 4 sztuki
  • masło – 200 gramów
  • mąka pszenna – 280 gramów
  • cukier – 180 gramów
  • cukier wanilinowy/waniliowy – 10 gramów
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cytryna – 1 sztuka

Lukier:

  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • cukier puder – 120 gramów
  • woda (opcjonalnie)

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj okrągłą blachę do ciasta (o średnicy około 24 cm). Nasmaruj blachę masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

Jaja ubij w naczyniu z cukrem aż do uzyskania jednolitej masy. Zetrzyj skórkę z całej cytryny. Wyciśnij z połówki sok. Skórkę i sok połącz z masłem (miękkim!), jajami z cukrem.

Dodaj do tego przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. Następnie bardzo dokładnie ubij całość mikserem (na wysokich obrotach) aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Ciasto przelej do blaszki i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz je przez około 40-50 minut (aż do uzyskania efektu suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij ciasto i umieść na kratce – aż do wystygnięcia.

Gdy ciasto wystygnie, można polać je lukrem. Aby zrobić lukier, należy połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem. Masa powinna być lejąca, ale nie nazbyt płynna (gęstość masy można regulować przy użyciu wody).