Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Dodaj cukier.
Wlać drożdże i wymieszać trzepaczką. Dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Mąkę przesiać do masy przez sito. Dodaj sól i mieszaj, aż będzie gładka.
Następnie przesiej kolejne 200 gramów mąki. Wymieszać ręcznie.
Umieść ciasto na posypanym mąką stole i zagniataj, aż będzie gładkie. Nasmaruj miskę olejem roślinnym i dodaj ciasto.
Miskę z ciastem przykryj folią i ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Nasmaruj 2 naczynia do pieczenia olejem roślinnym.
Wyciskamy powietrze z wyrośniętego ciasta i zwijamy je w dużą kulę. Następnie dzielimy ciasto na dwie części.
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na owalny kształt.
Rozwałkowane ciasto rozwałkować i skleić ze sobą brzegi. Następnie włóż ciasto do formy do pieczenia.
Powtórzymy procedurę z drugim kawałkiem ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Po upływie czasu ciasto posmarować wodą i oprószyć mąką. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu pozwól chlebowi ostygnąć i podawaj.
Last Updated on 19 kwietnia 2023 by admin