Przedstawię dzisiaj przepis na przepyszny ser domowej roboty. Do jego wykonania nie są potrzebne żadne drożdże ani inne dodatki. Z dwóch litrów mleka powstaje aż 1kg sera! To zdecydowanie tańsza wersja sera kupowanego w sklepie.
Wlej mleko do garnka i dodaj sól. Doprowadź do wrzenia. Gdy mleko się podgrzewa zacznij ubijać jajka.
Do gotującego się mleka wlej śmietanę i ubite jaja (pamiętaj, aby podczas wlewania ciągle mieszać mleko np. za pomocą trzepaczki). Mleko gotuj około 5-8minut do momentu, aż zobaczysz serwatkę oddzielającą się od twarogu.
Przygotuj durszlak. Połóż go na garnku i pokryj gazą złożoną na 4 warstwy. Przez tak przygotowany filtr wlej masę do garnka. Ser przykryj gazą i połóż na nim ciężki przedmiot (o masie około 1kg). Odstaw na 4 godziny. Po tym czasie odstaw ser do lodówki na kilka godzin.
Jeśli chcesz uzyskać delikatną, kremową konsystencję dodaj do mleka 200 kefiru.
Last Updated on 27 sierpnia 2020 by admin