500 g twarogu, 60g masła, 1 jajko… Zostawiam w lodówce na noc, a rano delektuje się pysznym smakiem.

Domowy topiony serek jest dość łatwy i prosty do przygotowania. Wszystko zajmuje około 10 minut. Jest  on miękki, delikatny i ma przyjemny kremowy smak.

Tego typu ser można wykorzystać do robienia kanapek lub ciepłych, śniadaniowych bułek. Możesz także eksperymentować z nim, dodając do niego różnego rodzaju składniki.

Na przykład możesz zrobić ser z ziołami lub boczkiem. A także z papryką, kiełbasą lub grzybami. Wszystko zależy od Twojego gustu i wyobraźni. Jedno pozostanie niezmienne –  ser jest po prostu pyszny!

Składniki:

  • 500 gramów twarogu
  • 60 gramów masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • 1 jajko kurze

Przygotowanie:

Włóż twarożek do miski i ubij blenderem, aż będzie gładki. Następnie przenieś go na patelnię, dodaj jajko, sodę i sól, wszystko wymieszaj. Ważne! Patelnia musi być ze stali nierdzewnej.

Połóż patelnię na kuchence na małym ogniu i stale mieszaj ser. Doprowadź masę do stanu płynnego i dodaj masło. Ciągle mieszając, doprowadź mieszaninę do jednorodnego stanu i zagotuj. Następnie usuń z ognia.

Okresowo mieszając ser, trochę go ochłodź, a następnie wlej do foremek. Potem włóż do lodówki, aż całkowicie się zestali. Smacznego!