Z tym przepisem masz pewność, że mięso z kurczaka będzie idealnie odchodzić od kości, a skórka upiecze się na piękny, złoty kolor.

Umyj kurczaka oraz usuń końcówki skrzydeł i szyję. Następnie przekrój kurczaka na pół. Do naczynia dodaj pieprz, sól oraz olej, a także swoje ulubione przyprawy.

Wszystko wymieszaj ze sobą. W tak przygotowanej mieszance obtocz każdą część kurczaka. Kawałki mięsa ułóż równo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

W każdej części mięsa zrób także kilka cięć nożem kuchennym. Następnie piecz je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni.

Gdy wierzch kurczaka lekko się zarumieni, wyjmij go oraz posmaruj mieszanką z majonezu i koncentratu pomidorowego. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni oraz piecz kurczaka przez następne 40 minut, aż uzyska złoty kolor.

Po ostygnięciu możesz podać mięso ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Czytaj dalej