Te drożdżowe bułeczki wychodzą puszyste i pysznie. Przepis na szybkie domowe ciasto

Z tym przepisem stworzysz drożdżowe bułeczki, które nie czerstwieją, a w dodatku są przez długi czas smaczne i puszyste.

Na ciasto potrzebujemy:

  • dwa kilogramy mąki
  • dwa opakowania drożdży
  • trzy szklanki mleka lub wody
  • 8-10 łyżek cukru
  • pięć jajek
  • 250 g masła
  • trzy łyżeczki soli

Jak przygotować bułeczki?

Do mleka dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz część maki i tak przygotowane ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gotowe jest wtedy, kiedy zacznie opadać.

Do gotowego ciasta należy dołączyć jaka. Całość trzeba ubić z solą oraz cukrem, dodać pozostałą część mąki i wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie przylepiać się do rąk i będzie gładkie.

Gotowe ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Przez ten czas należy je trzy razy przemieszać.

Po dwóch godzinach ciasto dzielimy na części, jeszcze raz dajemy mu odpocząć i tworzymy bułeczki. Po dziesięciu minutach należy posmarować bułki żółtkiem i piec przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.