Ten przepis jest z nami od 30 lat: Duszone mięso: Miękkie i bardzo soczyste.

Doskonałe duszone mięso według klasycznej receptury.

W każdym razie jest super szybkie, a jednocześnie świetne smakuje! Gotuję to szybkie i doskonałe danie od 30 lat, odziedziczyłam je po mamie. Możesz podawać kawałki mięsa z ryżem, ziemniakami, puree ziemniaczanym, a nawet z frytkami, to zależy od Ciebie 🙂

Składniki:

  • 500 g schabu w plastrach (polędwica lub karkówka)
  • 250 g pieczarek pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka śmietany do gotowania
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • słodka papryka
  • ostra papryczka
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
  • pietruszka drobno posiekana

Dodatki:

  • Ryż
  • Ziemniaki
  • Makaron

Przygotowanie:

Mięso myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym.

Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. Jeśli nie mamy czasu, od razu możemy pracować z mięsem.

Następnie mięso podsmażamy żwawo z obu stron na rozgrzanym oleju i zdejmujemy je z ognia. Na tym samym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, aż większość wody wyparuje. Następnie dodaj 300 ml wody i gotuj przez około 10 minut. Następnie wrzuć mięso na patelnię i gotuj wszystko razem przez około 10 minut.

Śmietanę wymieszaj z papryką i musztardą. Niech wszystko się zagotuje. Na koniec udekoruj natką pietruszki i możesz podawać. Życzymy smacznego! 🙂