Pyszny deser bez pieczenia „Dwa mleka”. Zrobiłam wczoraj, goście zjedli wszystko.

Dzisiaj przygotuję najprostszy i najłatwiejszy do przygotowania deser z zaledwie czterech składników.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 150 g skondensowanego mleka
  • 50 gramów skrobi kukurydzianej
  • 30 gramów wiórków kokosowych – do posypywania

Przygotowanie:

Wlewam trochę mleka do 50 gramów skrobi kukurydzianej.

Mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Do garnka wlewam pozostałe mleko i mleko skondensowane.

Wlewam skrobię rozcieńczoną w mleku. Mieszam, wstawiam garnek na ogień i gotuję krem, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ogień powinien być mały, krem ​​powinien dobrze się zagotować, wówczas skrobia nie będzie odczuwalna.

Przykrywam pokrywką i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Przecinam nożem wzdłuż krawędzi.

Odwracając, przenoszę zastygnięty krem na deskę.

Wsadzam każdą kostkę do wiórków kokosowych, cukru pudru lub kakao w proszku.

Bardzo prosty i pyszny deser do herbaty jest gotowy! Udostępnij znajomym 🙂