Nie tylko świetnie smakuje, ale wystarczy 1 łyżeczka, a ból żołądka zniknie. Jeśli masz dużo mięty w swoim ogrodzie, spróbuj cudownego dżemu miętowego.

  • 350 g mięty
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

Umyj miętę. Niech nadmiar wody spłynie. Następnie drobno posiekaj miętę. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić ze skórką.

Zagotuj miętę i cytrynę z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i odcedzić. Dodaj cukier do tej mieszanki i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Nie zapomnij zamieszać, ponieważ mieszanina będzie stopniowo coraz bardziej gęstnieć. Wlej gorącą mieszankę do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij.

Galaretka miętowa