Baba, która smakuje jak lody – coś dla łasuchów, ceniących niezwykłe doznania smakowe

Jeżeli – podobnie jak ja – uwielbiasz przepisy proste, ale fantastycznie smaczne, musisz spróbować tego wspaniałego ciasta z białej czekolady.

Smakuje ono jak lody, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie minutę. Na pewno pokochasz ten przepis i będziesz go często stosowała.

Potrzebne składniki:

  • 1 proszek do pieczenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 220 g cukru pudru,
  • 250 g białej czekolady,
  • 310 ml mleka,
  • 158 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 160 g kruszonych herbatników,
  • masła (do natarcia formy),
  • bułka tarta do posypania.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.  Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski, dodaj cukier i ubijaj, aż uzyskasz pianę.

Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Dodaj mleko, masło, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Dosyp przesianą mąkę, połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Mieszaj dokładnie całość, do momentu powstania lekkiego i miękkiego ciasta.

Natrzyj formę do pieczenia ciasta masłem i posyp ją bułką tartą. Następnie wlej do niej połowę ciasta i posyp pokruszonymi herbatnikami. Jeżeli chcesz – możesz je wymieszać z zawartością formy.

Dodaj pozostałą część ciasta i piecz całość przez około 45 minut.

Możesz sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wkładając do jego wnętrza drewniany szpikulec. Jeżeli nie przykleja się ono do niego – możesz wyjąc je z piekarnika.

Pozostaw do ostygnięcia, a następnie udekoruj.