Przepis krok po kroku na faszerowane papryki z kurczakiem w piekarniku – Hit w mojej kuchni.

Popisowa przekąska mojej babci – Upiecz w piekarniku nadziewane papryki z kurczakiem. To danie jest niesamowite! Mimo prostoty przygotowania i niewielkiego doboru składników efekt jest niesamowity! Tylko sześć słodkich papryczek tworzy pyszne danie, które może być obfite dla całej rodziny.

Często nadzienie w faszerowanej papryce jest suche. Najczęściej dzieje się tak w przypadku mielonego kurczaka, ponieważ zawiera mniej soku. Rozwiązanie tego problemu jest tak proste, jak łuskanie gruszek. Zamiast mięsa mielonego ten przepis polega na użyciu fileta z kurczaka w postaci posiekanych kawałków, a dla dodatkowej soczystości do marynaty dodaje się śmietanę i zioła. Zwróć uwagę i koniecznie ugotuj!

Składniki:

  • 6 papryk
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 50 g zielonej cebuli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie:

Aby przygotować nadzienie paprykowe, pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę i wrzuć do osobnej miski wraz z posiekaną zieloną cebulą i posiekaną pietruszką.

Obierz pomidory w dowolny dogodny sposób, pokrój i wrzuć do mięsa i ziół. Dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Nadzienie gotowe.

Paprykę słodką przeciąć wzdłuż na pół, usunąć rdzeń z pestkami. Umieść w nich nadzienie i ułóż papryki na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Następnie posyp tartym serem i kontynuuj pieczenie, aż całkowicie się rozpuści.

Pieczone faszerowane papryki z kurczakiem mogą posłużyć nie tylko jako rodzinny posiłek, ale również na świąteczny stół, jako gorąca przekąska lub samodzielne danie. Jestem pewna, że goście pozostaną usatysfakcjonowani.