Faszerowane papryki z mięsną mieszanką zapiekaną na warzywach. Ten przepis to pierwsza klasa
Papryka faszerowana po turecku z mieszanką mięsną zapiekaną na warzywach – sposób przygotowania
Ten przepis na faszerowaną paprykę wyróżnia się tym, że zawiera wszystkie składniki samej potrawy, czyli mięso, dodatek i sałatkę z pieczonych warzyw. Po upieczeniu całe mieszkanie będzie cudownie pachniało zalanymi słońcem dalekimi Bliskim Wschodem, skąd pochodzi to danie.
Do faszerowanej papryki
- mielona wołowina – 300 gr
- cebula – 1 szt
- ryż – 100 gr
- świeża pietruszka i koperek lub inne zioła – do smaku
- koperek – do smaku
- sól – do smaku
- kurkuma – 1 łyżeczka
- słodka mielona papryka – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz – do smaku
- mielona kolendra – 1 łyżeczka
- mielony kminek – pół łyżeczki
- świeża słodka papryka – 4 szt
- ser – 100 gr
Do mieszanki warzywnej
- olej roślinny – 30 ml
- cebula – 1 szt
- marchewka – 1 szt
- papryka – 2 szt
- ogonki z kapusty pekińskiej – 3 szt
- pomidor – 1 szt
- czosnek – 3 ząbki lub do smaku
- pasty pomidorowe – 1 łyżeczka
- woda – 300 ml
Przygotowanie
Mięso mielone przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj drobno posiekaną cebulę, ugotowany ryż i posiekane świeże zioła. Posyp solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką, mieloną kolendrą i mielonym kminkiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pozostałe nasiona. Zostaw stoper na miejscu. Napełnij każdą połowę papryki mieszanką mięsną.
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, rozgrzej ją i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie paski. Pozwól mu zeszklić się i dodaj grubo startą marchewkę. Smażyć razem przez około 4 minuty, aż marchewka zmieni kolor na jasnożółty. Pokrój dwie papryki w cienkie paski i dodaj je na patelnię z warzywami. Kontynuuj mieszanie, aż papryka się lekko zrumieni.
Posyp je solą i pieprzem i smaż dalej. Pokrój ogonki kapusty pekińskiej w średniej wielkości kwadraty, dodaj je do mieszanki warzywnej na patelni i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory i pokrojony w plasterki czosnek i smażymy jeszcze kilka minut, często mieszając. Wlej wodę na mieszaninę na patelni, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Przełóż gotową mieszankę do naczynia do zapiekania i rozprowadź na całym dnie. Faszerowane papryki układamy na warzywach, blachę wykładamy mokrym i pogniecionym papierem do pieczenia i układamy na niej kawałek folii aluminiowej. Tak przygotowane naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec przez około 40 do 45 minut.
Po 45 minutach pieczenia odkryj blachę i posyp papryki startym serem, który lubisz. Następnie ponownie włóż je z powrotem do piekarnika, aby dokończyć pieczenie przez kolejne 10 minut, aby ser na powierzchni się rozpuścił i zrobił się lekko czerwony.
Upieczone faszerowane papryki podawaj na talerzu z gałką warzywnej mieszanki, udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i posyp świeżo posiekanymi ziołami.