Sekretny trik szefa kuchni na idealny bożonarodzeniowy filet, który nie rozpada się podczas smażenia – Oto przepis.

Te dwie wskazówki przydadzą się, gdy w wielu rodzinach wigilijne menu opanuje przygotowywanie ryb. Doradzimy, jak sprawić, by ryba była w tym roku wyjątkowo smaczna!

Zawsze moczyłem rybę w mleku, ale chcę podzielić się poprawkami, których próbowałam po raz pierwszy w zeszłym roku na Boże Narodzenie i od tego czasu regularnie ją tak przyrządzam.

Mam tę wskazówkę bezpośrednio od szefa kuchni, u którego pracowałam. Jeśli nie masz możliwości pracy ze świeżym kawałkiem ryby i rozmrażasz filet, zrób to w ten sposób. Zamiast mleka namocz filet w gazowanej wodzie mineralnej.

Ryba rozmraża się znacznie szybciej (czas rozmrażania skróci się o połowę) i będzie jeszcze bardziej miękka i smaczniejsza. Przygotowuję filety pieczone jak również smażone.

Przepis na idealny filet rybny, który świetnie smakuje i się nie rozpada

Sztuczka polega na tym, że zanim ją przygotujesz, wstawiasz na chwilę rybę do zamrażarki – mięso będzie jędrniejsze.

Podczas przygotowywania radzę unikać popularnej pangi i wybierać dorsza, suma lub łososia. Panga najprawdopodobniej rozpadnie się na patelni, ale jeśli przed owinięciem włożysz ją do zamrażarki, wynik na pewno będzie bardziej udany.

Składniki:

  • 8 filetów rybnych
  • 30 dkg bułki tartej
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 0,5 l mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Ułóż kawałki obok siebie, zanim zaczniesz owijać rybę. Skropić cytryną, posolić i odstawić na około 30 minut. Po 30 minutach nałóż na ryby ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar wilgoci. Panierka – do jajek dodać 0,5 l mleka, szczyptę soli i przyprawy.

Najpierw dobrze obtocz filety w mąkę, następnie w ubite jajka, a na koniec w bułce tartej. Odstaw filety rybne na kolejne 15 minut, aby panierka wyschła. Po 15 minutach powtórz cały proces obtaczania. Po zakończeniu włóż filety do zamrażarki na 20 minut.

Dopiero wtedy możesz zacząć smażyć. Gdy olej będzie gorący, zgaś płomień i umieść rybę na patelni. Przykryj pokrywką, piecz przez 3-4 minuty, a następnie odwróć. Nie odwracaj ich widelcem, aby się nie rozpadły. Usmażoną rybę połóż na ręcznikach papierowych, które wchłaniają nadmiar oleju.

Smacznego!