Co ważne przygotujesz go bez użycia cukru oraz mąki. Od tego deseru nie przytyjesz. Możesz go nawet zjeść w środku nocy.

Ten deser możesz jeść niezależnie od pory dnia bez obaw, że przybędzie Ci kilogramów. Możesz go zrobić, nawet jeśli jesteś na diecie, zatem sprawdź, czego potrzebujesz i zabieraj się do przyrządzania.

Nie znajdziesz w tym daniu mąki czy cukru, zatem nie zakłóci to pilnowania kalorii ani nie zaburzy diety. Czasami trzeba sobie pozwolić na coś dobrego i zdrowego, i właśnie ten przepis jest idealny.

Potrzebujesz:

  • 80g erytrytolu (zastąpi cukier)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 150 g orzechów, najlepiej włoskich
  • 100 g masła
  • 200 ml bitej śmietany
  • szczypta wanilii
  • starta czekolada

Przyrządzenie:

Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miskach.

Ubij pianę z białek, podczas ubijania wlej 1 łyżeczkę soku z cytryny i wsyp etapami 40 g erytrytolu. Orzechy zmiel i delikatnie wmieszaj w białą masę.

Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Narysuj na nich dwa koła wielkości mniej więcej 16-18 centymetrów. Masę z białek i orzechów rozsmaruj na kołach uważając, żeby zrobić to delikatnie. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, włóż blachę i piecz 20-25 minut.

Do garnuszka przelej żółtka. Wlej pozostały sok z cytryny oraz wsyp erytrytol. Dopraw wanilią. Postaw garnuszek na bardzo małym ogniu i dobrze wymieszaj składniki, żeby powstała jednolita masa. Pod wpływem ciepła zacznie gęstnieć, wtedy zestaw ją z ognia.

Masło powinno być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej. Wmieszaj je do masy z żółtek, miskę przykryj folią i odłóż do schłodzenia. Wyjmij blaty z piekarnika, a kiedy ostygną, ułóż pierwszy blat, na niego wyłóż masę, na to nałóż drugi blat.

Całość udekoruj śmietaną i posyp wiórkami z czekolady.