Uwielbiam robić tego kurczaka na obiad gdy mam mało czasu. Mięso jest soczyste i delikatne a przygotowuje się go ekspresowo! Moi goście zawsze proszą o zdradzenie im tego pysznego przepisu.
SKŁADNIKI
- 2 filety z kurczaka
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 1 jajko
- 100 g twardego sera
- 1 łyżka jogurt lub kwaśnej śmietany
- mielony czarny pieprz, sól do smaku
- przyprawy do smaku (bazylia, rozmaryn, majeranek)
Aby zrobić piersi po francusku na poziomie profesjonalnego szefa kuchni, musisz znać kilka sztuczek. Aby uzyskać lepszy smak należy zetrzeć cebulę, a nie kroić w plastry, jak w tradycyjnej recepturze.
Najlepsze przyprawy do kurczaka i sera to bazylia, majeranek, rozmaryn i czarny pieprz. Ważne jest, aby nie przesuszyć mięsa w piekarniku aby było jak najbardziej soczyste – uważnie obserwuj je w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE
Potnij filet z kurczaka na cienkie plasterki i dobrze rozbij. Ostrożnie opłucz każdy kawałek.
Roztrzep jajko, posmaruj nim kurczaka. Posól i popieprz mięso, dodaj resztę przypraw.
Pokrój pomidory na cienkie plasterki, cebule pokrój w pierścienie, możesz zetrzeć też cebulę na drobnej tarce.
Zetrzyj ser.
Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub nałóż na nią pergamin.
Umieść kurczaka na blasze do pieczenia, na wierzchu połóż cebulę, a następnie cienkie plasterki pomidorów.
Posmaruj pomidory jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Posyp tartym serem.
Piecz do momentu, aż ser będzie miał złoty kolor – powstanie rumiana skórka, której nie da się nie kochać!
W północno-wschodniej Francji, przygotowują podobną potrawę, ale bez sera. Ma ona jeszcze jeden kluczowy składnik: ostatnia warstwa to grube plasterki gruszek!