Pieczone kanapki z ciasta francuskiego – Oto jedno z prostszych dań, jakie przygotujesz

Pieczone kanapki z ciasta francuskiego – proces przygotowania

Kanapki z pieczonego ciasta francuskiego mogą być świetnym pomysłem na dobrą przekąskę bez okazji lub na imprezie. Są łatwe w przygotowaniu i smakują jak pizza.

Składniki

  • ciasto francuskie – 400 gr
  • jajko – 1 szt
  • ketchup – 2 łyżki
  • miękkie salami – 100 gr
  • twarde salami – 100 gr
  • ogórek kiszony – 2 szt
  • pomidor – 1 szt
  • ser żółty- 150 gr
  • majonez – 1 łyżka

Przygotowanie

Jeśli masz rozwinięte ciasto francuskie, zwiń je w prostokąt lub użyj zakupionego arkusza i pokrój na mniejsze prostokąty o wymiarach około 10×5 centymetrów.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ubij jajko i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Następnie na każdy kawałek ciasta nałożyć trochę ketchupu i rozsmarować.

Następnie stopniowo układać na nich pokrojone w kostkę miękkie salami, posiekaną szynkę lub kiełbasę, pokrojoną w kostkę ogórki kiszone i pomidora. Wszystko skropić odrobiną majonezu i posypać startym serem. Blachę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec kanapki przez około 20 minut.