Tak przygotowana galareta idealnie gęstnieje – bez gotowania przez wiele godzin

Jak dobrze wiemy, najlepiej smakują produkty wykonane we własnym zakresie. Galareta zakupiona w sklepie zawsze będzie odbiegać jakością od tej przygotowanej samodzielnie.

Mimo iż jest do dość długi proces, można wykonać go nieco szybciej. Paradoksalnie z niewielkiej ilości składników możemy otrzymać, aż kilogram galarety. Jest to zatem połączenie ekonomiczności z niewielkim nakładem pracy.

Do wykonania przepisu będziemy potrzebowali następujących składników: 

  • 3 udka z kurczaka
  • ząbki czosnku (4-5 sztuk)
  • 1/2 cebuli
  • 20 g żelatyny
  • pieprz czarny
  • marchew
  • liść laurowy
  • sól

Umieszczone, oczyszczone w garnku udka z kurczaka zalewamy litrem wody. Czekając, aż woda z mięsem się zagotuje, zabieramy się za warzywa. Marchew i cebulę kroimy na duże kawałki. Dwa ząbki czosnku kroimy na pół.

Gdy mięso się zagotuje, usuwamy zgromadzoną pianę i dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 90 min. W tym czasie umieszczamy żelatynę w 1/2 szklanki wody (czekamy do spęcznienia).

Gdy mięso się zagotuje, odstawiamy je do ostygnięcia, aby móc usunąć kości z udek i podzielić mięso na włókna. Odcedzony bulion wlewamy ponownie do garnka, dodając żelatynę. Naczynie stawiamy ponownie na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Następnie dodajemy sól i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Na końcu umieszczamy mięso w naczyniach docelowych i zalewamy przygotowanym bulionem. Schłodzony produkt należy umieścić w lodówce do zestalenia.