Mimo iż jest do dość długi proces, można wykonać go nieco szybciej. Paradoksalnie z niewielkiej ilości składników możemy otrzymać, aż kilogram galarety. Jest to zatem połączenie ekonomiczności z niewielkim nakładem pracy.
Umieszczone, oczyszczone w garnku udka z kurczaka zalewamy litrem wody. Czekając, aż woda z mięsem się zagotuje, zabieramy się za warzywa. Marchew i cebulę kroimy na duże kawałki. Dwa ząbki czosnku kroimy na pół.
Gdy mięso się zagotuje, odstawiamy je do ostygnięcia, aby móc usunąć kości z udek i podzielić mięso na włókna. Odcedzony bulion wlewamy ponownie do garnka, dodając żelatynę. Naczynie stawiamy ponownie na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Następnie dodajemy sól i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Last Updated on 14 kwietnia 2022 by admin