Dopasowanie odpowiedniego naczynia do odpowiedniej metody gotowania jest trudne, gdy jest tak wiele rodzajów garnków i patelni do wyboru. Każdy rodzaj naczyń ma unikalne zalety, które przy prawidłowym użytkowaniu mogą poprawić jakość potraw. Dlatego postanowiliśmy wyjaśnić różnice między różnymi naczyniami kuchennymi.
Rondel
Rondel to jeden z najbardziej wszechstronnych rodzajów naczyń kuchennych. Są lekkie z jednym długim uchwytem i można je łatwo chwycić. Mają wysokie boki i wąskie podstawy, które podgrzewają płynne składniki ze wszystkich stron, aby stworzyć efekt redukcji, czyli działania, które dodaje gęstości i intensywnego smaku. Z tego powodu rondle są najlepszym wyborem do przyrządzania różnych rodzajów sosów.
Mogą być również używane do gotowania na wolnym ogniu i mniejszych porcji ryżu, makaronu lub warzyw. W przypadku większych porcji radzimy Ci poszukać rondla z pomocniczym uchwytem, aby łatwiej przelać płyn do sitka i nie narazić się na ewentualne oparzenia.
Patelnia typu spodek
Patelnie typu spodek mają zakrzywione ścianki i zaokrągloną podstawę, która pozwala na nieprzerwany ruch podczas mieszania, ubijania lub podrzucania. Daje to kucharzowi większą kontrolę nad tym, jak równomiernie gotuje się jedzenie i zapobiega utknięciu składników w rogach.
Idealnie nadają się do redukcji sosów lub gotowania delikatnych kremów, które wymagają ciągłego mieszania, aby się nie przypaliły. Sięgnij po spodek, jeśli twój sos zawiera jajka, mleko lub śmietanę. Możesz również użyć spodka jako patelni do smażenia.
Patelnia saute
Patelnie saute mają niskie, proste ścianki i szeroką podstawę, która zapewnia dużą powierzchnię do smażenia. Kształt patelni jest przydatny, ponieważ zapewnia kilka centymetrów dodatkowej powierzchni w porównaniu do patelni o tym samym rozmiarze. Wewnątrz naczynia mieści się więcej składników, aby zapobiec przepełnieniu, a ścianki chronią przed rozpryskiwaniem się płynów.
Garnek na sos
Garnki na sos mają wysokie ścianki, podstawę o dużej średnicy i dwa uchwyty pętelkowe. Podobnie jak rondel, kształt jest przeznaczony do szybkiego odparowywania i redukcji sosów. Ten wariant przeznaczony jest jednak do sosów o znacznie większą objętość, przez co proces parowania przebiega wolniej i wymaga mniej mieszania.
Garnek wysoki
Garnki zapasowe są łatwe do zidentyfikowania, ponieważ są to zazwyczaj największe modele w każdej kuchni. Mają najwyższe ścianki z niewielką podstawą w stosunku do wysokości. Kształt garnka pozwala na podgrzanie dużej ilości płynów bez odparowywania, co jest idealne do gotowania wywarów i zup.
Komplet garnków ZWIEGER Klassiker 11-elementowy
Podsumowanie
Nie są to oczywiście wszystkie dostępne garnki i patelnie, ponieważ tych jest znacznie więcej, ale powinny one stanowić podstawę każdej szanującej się kuchni, zarówno tej domowej, jak i profesjonalnej. Warto mieć to na względzie w trakcie kompletowania własnego zestawu garnków, czy patelni. Lepiej jest bowiem być przygotowanym na każdą kulinarną okazję, niż robić wszystko przy pomocy ledwie dwóch, trzech naczyń.