Gniazda mięsne „Kilimanjaro” – Moja rodzina była zachwycona tym daniem. Bardzo smaczne danie, koniecznie zapisz ten przepis.

Obierz cebulę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek zetrzyj drobno. Warzywa wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj jajko, mąkę, olej słonecznikowy, tymianek, paprykę, posiekaną pietruszkę i 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Wymieszaj mięso mielone rękami.

Nasmaruj ręce olejem roślinnym i oderwij kawałek masy mięsnej. Zwiń go w kulkę i połóż na blasze do pieczenia. Zrób to samo z resztą mięsa mielonego. Następnie palcami zrób rowek pośrodku każdej kulki, aby utworzyć „gniazdo”. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Całe ziemniaki gotuj w osolonej wodzie.
Po ostudzeniu obierz je, dodaj masło, mleko, 1 łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową. Ugnieć na puree. Dodaj twaróg i wymieszaj.