Babciny sekretny przepis na najlepsze gnocchi ziemniaczane pod słońcem: Nigdy się nie gotują, a smakują absolutnie luksusowo.

To genialne danie, które można przygotować z zaledwie kilku składników – jest sycące i bardzo, bardzo smaczne.

Świetny przepis – moja babcia robiła dokładnie takie same gnocchi i zawsze były fantastycznie pyszne. Spróbuj ich z kapustą kiszoną i boczkiem.

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • w razie potrzeby zwykła mąka
  • mąka półgruba w razie potrzeby
  • 5 sztuk ziemniaków
  • sól

Dodatkowo:

  • ok. 400 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki domowego smalcu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 g boczku

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki średniej wielkości ścieramy.

Ręcznie ścieram na tarce kwadratowej owsiankę (na tarce gwiazdki), a koniec ziemniaka na tarce o drobnej łezce, żeby nie zranić palców i dłoni (przy tarciu marchewki). W ten sposób nie powstają żadne odpady ziemniaczane.

Ostrożnie odlej wodę z startych ziemniaków. Gdybyśmy odeszli od wody musielibyśmy dodać więcej mąki i gnocchi byłyby twarde. Teraz posolić masę ziemniaczaną i szybko dodać mąkę, aby ziemniaki nie zrobiły się czarne.

Ilość mąki jest zmienna i zależy od ilości i wielkości ziemniaków. Sprawdź konsystencję ciasta wrzucając kilka gnocchi do wrzącej wody. Jeśli gnocchi się gotują, nadal musisz dodać mąkę.

Powinno być półstałym ciastem. Tutaj również obowiązuje zasada, że ​​praktyka czyni mistrza, co oznacza, że ​​doświadczone gospodynie domowe z wieloletnim doświadczeniem mają już na uwadze gęstość ciasta. nie powinno długo stać w misce, bo jest tak rzadkie, że zmuszeni jesteśmy dodać więcej mąki. W większym garnku osolić wodę i doprowadzić ją do wrzenia . Następnie zaczynamy rzucać gnocchi.

Robię to tak samo jak moja babcia, gnocchi zrzucam z dienka (drewnianego talerza) ostrym nożem. Rozsmarowałam ciasto na całej powierzchni ciasta, najcieńsza warstwa znajdowała się na końcu. Tak postępujemy w małych porcjach, aż skończy się ciasto. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię wody, wyjmujemy je do osobnej miski.

Kapusta kiszona:

Kapustę kiszoną płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna.

W większym garnku udusić kapustę. W dużym garnku z grubym dnem na roztopionym domowym smalcu podsmaż posiekaną cebulę z cukrem pudrem i poczekaj, aż się skarmelizuje. Dodajemy posiekaną i umytą kapustę kiszoną, liść laurowy i kminek, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu z niewielką ilością wody przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

Na drugiej patelni podsmaż pokrojony wędzony boczek. Ugotowane i odcedzone gnocchi wrzucamy porcjami bezpośrednio do duszonej kapusty, a nie do osobnej miski. Pierogi najlepiej smakują średnio tłuste.