Dodatkowo:
Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście.
Zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut. Wlej 100 g ryżu do wrzącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju.
Dodaj posiekaną paprykę, startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, czarny pieprz i podsmaż.
Podziel mieszankę na pół – dodaj połowę do miski z mielonym mięsem oraz ryżem, wymieszaj.
Wypełnij masą liście kapusty – w razie potrzeby odkrój twardą część liścia.
Faszerowaną kapustę ułóż na blasze do pieczenia. Dodaj do pozostawionej mieszanki warzyw, sól, paprykę, przyprawy i zagotuj.
Zalej nią kapustę. Polej również gorącą wodą (250 ml). Przykryj wilgotnym papierem do pieczenia oraz folią.
Piecz 40 minut w 220 C. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Last Updated on 19 lipca 2022 by admin