Gołąbki pod pierzynką – hit kulinarny. Moje ukochane danie w nowej pysznej odsłonie.
Gołąbki są jednym z bardziej znanych dań. W Polsce traktowane jako przysmak tradycyjny, a najbardziej lubiany, gdy wykonują go babcie.
Jednak możemy przygotować je sami z odrobiną fantazji i bujnej wyobraźni. Możemy przygotować je w całkiem inny sposób, który pokochają wszyscy, którzy cię odwiedzą!
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 50 g ryżu
- 1 cebula
- 1 marchew
- około 15 g koperku
- około 15 g natki z pietruszki
- 2 łyżki oleju, najlepiej słonecznikowego
- 100 ml wody
- 30 g śmietany 18%
- 100 g twardego sera
- 2 pomidory
- 3 – 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest sparzenie liści białej kapusty w bardzo tradycyjny sposób jakim jest parzenie w garnku. Jeśli jednak chcemy skorzystać z szybszego sposobu, to jest nim włożenie całej kapusty do mikrofali na 5 – 10 minut.
W tym czasie możemy przygotować wodę na ryż, który musimy ugotować na półtwardo. Kiedy nasza kapusta jest już gotowa – chłodzimy ją pod zimną wodą, osuszamy i odrywamy liście.
Następnie cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i siekamy, rozgrzewamy ją. W czasie oczekiwania możemy obrać i pokroić marchewkę, najlepiej w cienkie paseczki. Gdy patelnia będzie już dostatecznie ciepła – wrzucamy na nią przygotowaną cebulę i marchew.
Podsmażamy je. Odpowiednio podsmażone zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygną. Ugotowany ryż studzimy, a następnie dodajemy do niego cebulę i marchew. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kolejno dodajemy zmielonego mięsa oraz soli i pieprzu do smaku. Ponownie wszystko mieszamy.
Kiedy masa jest gotowa czas na przygotowanie formy do pieczenia. Musimy wysmarować ją olejem roślinnym.
Rozkładamy liście kapusty i zawijamy w nie nasz farsz. Tak zwinięte gołąbki układamy na przygotowanej formie. Do blachy wlewamy wodę i nakrywamy ją folią aluminiową.