Gołąbki pod pierzynką – hit kulinarny. Moje ukochane danie w nowej pysznej odsłonie.

Gołąbki są jednym z bardziej znanych dań. W Polsce traktowane jako przysmak tradycyjny, a najbardziej lubiany, gdy wykonują go babcie.

Jednak możemy przygotować je sami z odrobiną fantazji i bujnej wyobraźni. Możemy przygotować je w całkiem inny sposób, który pokochają wszyscy, którzy cię odwiedzą! 

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 50 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • około 15 g koperku
  • około 15 g natki z pietruszki
  • 2 łyżki oleju, najlepiej słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 30 g śmietany 18%
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem jest sparzenie liści białej kapusty w bardzo tradycyjny sposób jakim jest parzenie w garnku. Jeśli jednak chcemy skorzystać z szybszego sposobu, to jest nim włożenie całej kapusty do mikrofali na 5 – 10 minut.

W tym czasie możemy przygotować wodę na ryż, który musimy ugotować na półtwardo. Kiedy nasza kapusta jest już gotowa – chłodzimy ją pod zimną wodą, osuszamy i odrywamy liście.

Następnie cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i siekamy, rozgrzewamy ją. W czasie oczekiwania możemy obrać i pokroić marchewkę, najlepiej w cienkie paseczki. Gdy patelnia będzie już dostatecznie ciepła – wrzucamy na nią przygotowaną cebulę i marchew.

Podsmażamy je. Odpowiednio podsmażone zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygną. Ugotowany ryż studzimy, a następnie dodajemy do niego cebulę i marchew. Wszystko dokładnie mieszamy.

Kolejno dodajemy zmielonego mięsa oraz soli i pieprzu do smaku. Ponownie wszystko mieszamy.
Kiedy masa jest gotowa czas na przygotowanie formy do pieczenia. Musimy wysmarować ją olejem roślinnym.

Rozkładamy liście kapusty i zawijamy w nie nasz farsz. Tak zwinięte gołąbki układamy na przygotowanej formie. Do blachy wlewamy wodę i nakrywamy ją folią aluminiową. 

Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni i wkładamy blachę z gołąbkami. W piecyku trzymamy je przez około 30 minut.

Przygotowanie pierzynki:

Pomidory i zioła drobno siekamy, natomiast ser ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, jeśli takiej nie posiadamy, można go zwyczajnie drobno posiekać. Do całości dodajemy sól i pieprz oraz śmietanę, a kolejno dokładnie mieszamy.

„Pierzynkę” rozkładamy równomiernie na całości gołąbków i ponownie wsuwamy do piekarnika na około 10 – 15 minut. Smacznego!