Gulasz jest stosunkowo popularną potrawą w gastronomii. Najczęściej gotuje się go z wołowiny, ale smaczna jest też wieprzowina. Jego wariacje są niezliczone wśród szefów kuchni. Tym razem przedstawiamy przepis na szybki i smaczny gulasz wieprzowy, który świetnie sprawdzi się zarówno z knedlami, jak i ze świeżym pieczywem.
Najpierw oczyść łopatkę wieprzową, a następnie pokrój ją w mniejsze kostki. Następnie w dużym garnku rozgrzać trochę oleju słonecznikowego i szybko podsmażyć na nim wieprzowinę. Gdy nabierze złotego koloru, posyp je mąką i smaż przez kolejne pięć minut.
W kolejnym etapie do garnka wlewamy gorącą przegotowaną wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i przecier pomidorowy i po wymieszaniu gotujemy na średnim ogniu. Nie zapomnij również obrać i posiekać cebuli, która trafi do gulaszu w tym kroku. Na koniec zamknij garnek pokrywką i gotuj składniki razem przez trzydzieści do czterdziestu minut.
W tym czasie mięso dobrze zmięknie, a smaki idealnie się połączą. Jeśli chcesz, aby były bardziej intensywne, gotuj gulasz powoli na małym ogniu przez około dwie do trzech godzin. Gotowany gulasz idealnie smakuje z knedlami lub klasycznym chlebem na zakwasie. Powierzchnię można posypać drobno posiekaną cebulą.
Last Updated on 20 stycznia 2023 by admin