Korzeń mniszka lekarskiego należy bardzo dokładnie wyczyścić przy pomocy chłodnej, przefiltrowanej wody z dodatkiem sody oczyszczonej i octu. Następnie układamy go na papierze do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia w suchym i spokojnym miejscu.
Pozostawiamy go w ten sposób na około dwa tygodnie, dbając o odpowiednią podaż świeżego powietrza. Wysuszone korzenie mniszka lekarskiego należy umieścić w dokładnie osuszonym słoiku – koniecznie wykonanym z ciemnego szkła. Dzięki temu będziemy mogli się nim cieszyć nawet przez 12 miesięcy!
Do garnka z wodą włóż około 10 g ususzonego wcześniej mniszka lekarskiego. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dla zauważalnych efektów tak przygotowaną herbatkę pij 3 razy w ciągu każdego dnia.
Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin