Odkryj, jak herbata z orzecha włoskiego, przekazana przez babcię, może zmienić Twoje życie: Lecznicze efekty, które musisz znać.
Liście orzecha włoskiego, bogate w witaminę C, olejki eteryczne i garbniki, są użyteczne w leczeniu różnorodnych problemów zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak je stosować, by poprawić swoje zdrowie.
Przygotowanie skoncentrowanej herbaty:
4 łyżki liści zalać 250 ml wrzącej wody, spożywać 3-4 łyżki stołowe dziennie.
Do użytku zewnętrznego:
Liście orzecha włoskiego są skuteczne w leczeniu schorzeń skórnych jak trądzik, egzema, dermatozy, łuszczyca, owrzodzenia, brodawki i łupież. Kompresy z gęstego wywaru nakładać na chore miejsca.
Przygotowanie wywaru:
3 łyżki liści zalać 250 ml wody, gotować 10 minut, wystudzić i nałożyć. Wywar z 200 g liści i 3-5 litrów wody stosować przy ropnych wysypkach, owrzodzeniach, łupieżu, nadmiernej potliwości stóp i dłoni, trudno gojących się ranach.
Herbata z liści orzecha włoskiego i jej dobroczynne działanie:
Zewnętrznie:
Rewitalizuje skórę uszkodzoną lub zaburzoną. Skuteczna przeciwko grzybicy paznokci. Wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu i nadaje się do ich płukania. Kompresy z herbaty łagodzą ból reumatyczny. Pomocna w walce z trądzikiem. Skuteczna przy egzemie, łuszczycy, a nawet półpaścu. Redukuje nadmierną potliwość – idealna do kąpieli.
Wewnętrznie:
Poprawia trawienie, oczyszcza żołądek i jelita z śluzu oraz pasożytów, wzmacniając organizm. Obniża poziom cukru we krwi. Wspomaga pracę wątroby. Efektywna w profilaktyce i leczeniu zapalenia dziąseł – stosować do płukania jamy ustnej. Stymuluje obronne reakcje organizmu przeciwko bakteriom i wirusom. Pozytywnie wpływa na stawy, żyły i więzadła. Wspiera działanie trzustki, przeciwdziała wzdęciom.
Przydatna w rekonwalescencji po operacjach czy naświetlaniach. Obniża ciśnienie krwi. Oczyszcza krew, lecząc od wewnątrz wypryski skórne, trądzik, świerzb na głowie i przy paznokciach. Działa bakteriobójczo, używana w leczeniu ropiejących złogów w jamie ustnej. Zatrzymuje biegunkę, wspiera wzrost włosów. Wzmacnia układ odpornościowy.
Przygotowanie herbaty z liści orzecha włoskiego:
1 łyżkę liści zalać 200 ml wrzątku, zaparzać 5-10 minut, odcedzić. Pić 2 filiżanki dziennie.
Herbata skoncentrowana, zalecana przy:
niedoborze witaminy C i D, biegunce, zaparciach, nadmiernym poceniu, zapaleniu węzłów chłonnych, hemoroidach, zatruciu rtęcią, niemożności utrzymania moczu, oczyszczaniu krwi.