Oto wskazówki jak zrobić idealny omlet – delikatny jak chmurka. Najlepszy przepis jaki znam

Jajka są doskonałym składnikiem potraw śniadaniowych i obiadowych. Zawierają dużą ilość białka i witamin. Gdy znudzi Ci się już jajecznica i jajko sadzone sięgnij po omlety.

Delikatne i smaczne udoskonalą każdy posiłek. Omlety mogą przybierać wiele form, po inspiracje sięgnij z poniższych przepisów.

Puszysty omlet z pieca

Wbij do miski 4 jajka, delikatnie wymieszaj je łyżką. To ważne, żeby nie używać miksera. Dzięki temu omlet będzie lekki niczym chmurka. Następnie wlej 150 ml mleka, cały czas łagodnie mieszając.

Na koniec przypraw masę na omlet solą i pieprzem. Boki małej wielkości blachy lub naczynia ceramicznego natłuść masłem lub olejem. Przelej do niego jajeczny płyn, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 20 minut. Idealny omlet gotowy.

Klasyczny omlet z serem i szynką