Doświadczone gospodynie domowe potrafią przygotować smaczny ryż.
Jeśli jednak należysz do tych, którzy nie wiedzą i nie rozumieją, na czym polega sztuczka, dobrze trafiłaś. Czasami najprostsze rozwiązania są właściwe i wystarczy jeden trik, aby wyszło wyśmienicie!
Zawdzięczam tę cenną radę mojej mamie, więc zachowaj ją ostrożnie, aby gotowanie ryżu było dla Ciebie od teraz proste.
Jak zrobić idealny ryż?
Tak przygotowany ryż jest w sam raz – ani twardy, ani ugotowany, ma piękny kształt i nawet jeśli zjesz go sama, będziesz się nim cieszyć. Żadna lepka substancja bez kształtu i smaku. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 20 minut, a gdy go skosztujesz, przekonasz się, że prawdopodobnie nie jadłaś jeszcze lepszego ryżu! Zróbmy to…
Składniki:
- 1 szklanka ryżu okrągło ziarnistego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ten przepis jest złożony z miseczek, więc nie potrzebujesz wagi. Wystarczy kubek o pojemności 250 ml, który wystarczy na około 2-3 osoby.
Przelej 1 szklankę ryżu na sitko. Tego samego kubka użyjemy również jako miarki do wody, w którą wlejemy do czajnika.
Ryż opłucz pod ciepłą bieżącą wodą. Dokładnie mieszaj ręcznie, aby naprawdę dobrze się wypłukał. Możesz dowiedzieć się, czy twój ryż jest dobrze umyty, dzięki temu, że mleczna woda nie przepływa już przez sito, ale jest czysta. Przygotuj garnek z grubszym dnem i wlej do niego wrzątek z czajnika. Dodaj do niej łyżeczkę soli, dodaj łyżeczkę masła. Gdy woda w garnku się zagotuje, wsyp do niej ryż.
Teraz wystarczy przykryć ryż pokrywką, skręcić płomień do minimum i gotuj dokładnie przez 16 minut.