Ciasto jabłkowe, które zachwyca: Trzykrotnie pieczone tygodniowo, z jabłkami pokrytymi ciastem – po prostu niebo w gębie.

Zacznijmy od stworzenia pysznego ciasta.

Ubić trzy jajka razem z cukrem.

Następnie dodać mleko i miękkie masło, kontynuując ubijanie.

Na zakończenie, wsypać przesianą mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Teraz przystąpimy do przygotowania jabłek.

Wystarczy pokroić trzy jabłka na kawałki, nie obierając ich, tylko usuwając rdzeń. Skropić je sokiem z połowy cytryny.

Jabłka należy położyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia o wymiarach 21×31 cm. Następnie przykryć je przygotowanym ciastem i wygładzić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Składniki użyte w przepisie to:

  • Jajka: 3 szt
  • Cukier: 150 gr
  • Mleko: 180 ml
  • Masło: 80 gr (plus dodatkowo do wysmarowania blachy)
  • Mąka zwykła: 300 g
  • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • Jabłka: 3 szt
  • Sok z połowy cytryny

Życzymy smacznego!